השינויים האחרונים בחוקי המס בישראל, ובפרט ביטול הפטור מדיווח לרשויות המס על הכנסות ונכסים בחו"ל ששייכים לעולים חדשים ותושבים חוזרים בארץ – מעוררים דאגה בקרב
במסגרת תיקון מס' 168 לפקודת מס הכנסה ש/מטרתו הייתה עידוד עליה והשבתם של ישראלים שהתגוררו בחו"ל, ניתנו הטבות מס משמעותיות לתושב ישראל לראשונה וכן לתושב חוזר ותיק, במערכי המס השונים, משרדנו מסייע ומייעץ בתחום זה. נשמח לסייע לכם!
עולים חדשים ותושבים חוזרים צריכים לדאוג להרבה מאוד סוגיות בכל הנוגע למעבר לישראל ולבנייה הכלכלית שלהם בארץ. אחת הסוגיות שחשוב להכיר הינה סוגיית מיסוי עולים חודשים ותושבים חוזרים. מדינת ישראל מנסה להקל על עולים חדשים ותושבים חוזרים וזאת במטרה לעודד הגירה חיובית לישראל. אחת הדרכים הינה הקלות מיסוי רבות בתחומים שונים עבור שתי האוכלוסיות הללו. אם כן, אילו הטבות מיסוי יש עבור עולים חדשים ותושבים חוזרים?
באופן עקרוני המשותף לתושבים חוזרים ולעולים חדשים הינה העבודה שמדובר בשתי אוכלוסיות אשר עשו שינוי משמעותי באורח חייהן ובחרו לעבור או לחזור לישראל. מעבר מהסוג נחשב למאתגר מאוד ואחת ההקלות המגיעות לתושבים חוזרים ועולים הינן הטבות מס שונות.
הגדרה של תושב חוזר מגיעה מתוקף ההגדרות של משרד העלייה והקליטה ומגדיר 8 תנאים שעל אדם לעמוד בהם בכדי שיוגדר כאזרח חוזר.
ההגדרה של תושב חוזר ותיק קשורה בתקופה בה שהה מחוץ לישראל אשר צריכה לעמוד על לכל הפחות 10 שנים. כמו גם חזרה לארץ לאחר שנת 2007. חלק ניכר מהזכויות הניתנות לעולים חדשים ניתנות גם לתושב חוזר ותיק.
מבחינת נושא העולים החדשים, הגדרת החוק הינה פשוטה מאוד. מדובר על מי שהוא תושב ישראל אך לא היה כזה בעבר. הזכאות למעמד של עולה חדש מגיעה מכוח חוק השבות וניתנת לכל יהודי, בן זוג של יהודי ומי שהוא דור שלישי ליהודי.
עבור תושב חוזר, ההטבות הניתנות משתנות בהתאם לשנות השהייה והמגורים בחו"ל. הזכויות משתנות בין שנתיים, שלוש, חמש ועשר שנות מגורים ומחייב בחו"ל. הדבר נכון הן לזכויות הקשורות במיסוי לתושבים חוזרים והן להטבות שונות נוספות.
לצורך קבלת הזכויות, יידרש התושב החוזר להגיע לסניף משרד העלייה והקליטה הקרוב למגוריו עם דרכון ומסמכים נלווים. הדרכון דרוש לצורך הוכחת משך השהייה בחו"ל. המסמכים הנלווים נדרשים לצורך הוכחת העברת מרכז החיים של האדם לישראל וסגירת מרכז החיים בחו"ל.
ההגדרה של מרכז חיים הינה המקום המרכזי בו מתקיימים חיו האישיים, חברתיים, מקצועיים ועסקיים של אדם. בכדי להוכיח מרכז חיים בישראל יש להציג מסמכים על שכירות או רכישת נכס, חוזה העסקה בחברה הממוקמת בישראל, רישום לבתי ספר וגנים של ילדים ועוד.
בנוסף, במקרה של תושב חוזר עליו להוכיח כי מרכז החיים שלו בחו"ל אינו קיים יותר. לצורך כך יש להראות מסמכים המעידים על סיום העסקה או מכירת דירה/ סיום תקופת שכירות.
ישנו מנעד רחב מאוד של זכויות המגיעות לתושב חוזר והן משתנות בהתאם לוותק המגורים בחו"ל וכן לתקופה בה חזר לארץ.
לתושב חוזר ששהה בחו"ל לפחות 10 שנים יש זכויות מס רבות. ראשית כל ההכנסות שלו שמכורן בחו"ל, בין אם מדובר על הכנסה פסיבית ובין אם מדובר על הכנסה אקטיבית פטורות ממס וזאת למשך תקופה של 10 שנים. הטבה ארוכת טווח נוספת הינה פטור ממס על הריבית של פיקדונות מט"ח וזאת לתקופה של 20 שנים.
הטבה משמעותית נוספת קשורה בפנסיות המגיעות מחו"ל. במקרה של פנסיות, תשלום המס ישולם בהתאם למס של המדינה ממנה הפנסיה משולמת ובאופן שהתושב החוזר לא ישלם מס בסכום הגבוה ממה שהיה משלם אילו נותר במדינה הזרה.
במקרים אלו, ישנן הטבות פחותות. אחת הטבות המס הללו הינה פטור מהכנסות פאסיביות שמקורן בחו"ל לתקופה של 5 שנים. המשמעות הינה פטור ממס על הכנסות משכירות, קצבאות, מריבית ומתמלוגים.
נוסף לכך, תושב חוזר זכאי לפטור ממס על רווחי הון במקרה של מכירת נכסים בחו"ל וזאת לתקופה של 10 שנים.
הטבה משמעותית נוספת המגיעה לתושבים חוזרים הינה פטור ממס על הכנסות המגיעות מריביות על פיקדון מט"ח בבנק וזאת בתנאי שהכסף המופקד נוצר בתקופת השהות בחו"ל וכי הוא הופקד בתוך 90 יום מהמעבר לישראל. כמו כן, חשוב מאוד למסור לבנק הצהרת תושב חוזר וזאת בתקופה של 14 יום מיום הפקדת הכסף.
עולים חדשים זכאים לקבל נקודות זיכוי למס וזאת בנוסף לנקודות הזיכוי המגיעות לכל תושב ישראל. נקודות הזיכוי ניתנות לתקופה של 42 חודשים בסך הכל מתאריך העלייה.
ב-18 חודשים הראשונים מהעלייה ישנו זיכוי בסך של 1/4 נקודות זכות. ב-12 החודשים שלאחר מכן ניתנות 1.6 נקודות זכות וב-12 החודשים האחרונים ניתנת 1/12 נקודות זכות.
חשוב לדעת כי תקופת הזכאות נמדדת החל מקבלת תעודת העולה וללא קשר להכנסות של העולה החדש. המשמעות הינה שגם תקופות בהן העולה החדש לא עובד יחשבו בתוך 42 חודשי הזכאות. כמו כן, במקרה של עולה חדש אשר לומד במוסד על תיכוני או מתגייס לצה"ל, תקופה זו לא תחשב לצורך נקודות הזיכוי ממס.
כמו לתושבים חוזרים ותיקים, כך גם לעולים חדשים ישנו פטור ממס הכנסה על הכנסות שמקורן בחו"ל. מדובר על כל הכנסה פסיבית או אקטיבית שמקורה בחו"ל. הכנסות מהסוג יכולות להיות עבור עסק, ריביות, קצבאות ודמי שכירות. פטור זה תקף לתקופה של 10 שנים מיום העלייה.
בנוסף להכנסות שוטפות אלו, עולים חדשים זכאים לפטור ממס על רווח הון עבור נכסים בחו"ל שנמכרו. וזאת בתנאי שמכירת הנכס התבצעה בתקופה של עד 10 שנים מיום העלייה. במקרים של מכירה לאחר 10 שנים, הפטור יתקבל על הרווח היחסי לתקופה של 10 שנים וזאת בהנחה בסיסית כי כל שנה הרווח היה שווה.
לדוגמה, אם הנכס נמכר לאחר 15 שנים מיום העלייה והרווח עליו היה 1.5 מיליון שקלים, מעריכים כי בכל שנה הרווח עמד על 100,000 שקלים ולכן העולה החדש יידרש לשלם מס על חצי מיליון שקלים בלבד ולא על כלל הסכום.
במקרה של עולים חדשים, הם זכאים להקלה בתשלום המס לתקופה בלתי מוגבלת על כל הקצבאות שניתנות להם ומוקרן בארץ המוצא שלהם. הטבה זו מגדירה כי העולה החדש ישלם על הקצבה את המיסוי בהתאם למדינה ממנה הקצבה מגיעה. הטבה זו כוללת בתוכה גם תשלום של פנסיות.
אחת ההטבות שניתנות לעולים חדשים ולתושב חוזר ותיק הינה האפשרות לשנת הסתגלות. המשמעות של שנה זו הינה העובדה שאותו אדם יחשב לצרכי מס בתור תושב חוץ.
באופן הזה הוא יוכל לבחון את נושא המגורים בישראל ואת ההתאמות העסקיות והכלכליות שעליו לעשות ורק בתום השנה להחליט האם להישאר בישראל ולקבל מעמד של תושב חוזר ותיק או עולה חדש או לבחור לעזוב. את הבקשה לקבלת שנת הסתגלות יש להגיש תוך 90 יום מיום החזרה לישראל.
מעמד של תושב חוזר או עולה חדש הינו מסובך מאוד, לכל אחד מאלו מגיעות הטבות רבות, הן בתחומי המיסוי והן בתחומי חיים שונים ורבים אחרים. חשוב מאוד, בטרם ביצוע העלייה או החזרה לישראל להתייעץ עם בעלי מקצוע ולבצע תכנון מדויק של הכנסות, הוצאות, מכירת נכסים ורכישות. כל אלו בכדי למקסמם את ההטבות הניתנות ולהקטין את המיסוי הדרוש לתשלום.
חשוב מאוד להכיר את הזכויות הרבות המגיעות בתחום המיסוי לתושבים חוזרים ולעולים חדשים ולוודא כי אכן הטבות ופטורים אלו ניתנים לכם. מדובר בחיסכון של אלפי שקלים בשנה.
השינויים האחרונים בחוקי המס בישראל, ובפרט ביטול הפטור מדיווח לרשויות המס על הכנסות ונכסים בחו"ל ששייכים לעולים חדשים ותושבים חוזרים בארץ – מעוררים דאגה בקרב
עלייה לישראל או חזרה אליה הן צעד משמעותי וחשוב. לצד ההתרגשות והאתגרים הרבים הכרוכים במעבר, חשוב להיות מודעים גם להיבטים הפיננסיים של התהליך, ובפרט לנושא
עלייה וקליטה בישראל הן תהליך מרגש ומאתגר, אך בצידו מגוון היבטים בירוקרטיים וכלכליים סבוכים, שעולים חדשים ותושבים חוזרים נדרשים לעסוק בהם. עם הנושאים הללו נמנים
מדינת ישראל מבקשת לקבץ אליה את כלל היהודים בעולם, מתוקף כך היא מוכנה להשקיע משאבים לא מבוטלים גם בהחזרת מי שנמנים על אזרחיה, אך חיים
מדינת ישראל תהה פתוחה לקליטת עלייה הכריז דוד בן גוריון בעת הכרזת מגילת העצמאות. ואכן מדינת ישראל פועלת במגוון דרכים וצורות על מנת לגרום לכל
ההגעה של עולה חדש ובני משפחתו לישראל, כרוכה מטבע הדברים במידה לא מבוטלת של התעסקות לוגיסטית ובירוקרטית. בין היתר, נדרשים העולים ארצה ליצור קשר עם
ישראלים רבים מחליטים בשנים האחרונות לצאת לשהייה בחו"ל לתקופה מוגדרת, או בוחרים לחזור ארצה לאחר כמה שנים של מגורים מעבר לים – בנסיבות כאלו ואחרות.