בעידן הנוכחי, בו רכישות מקוונות והזמנת מוצרים מחו"ל הפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים, ההכרות עם חוקי המכס והתקנות הפכה הכרחית יותר מתמיד. במאמר זה נציג בפניכם מדריך להבנת חוקי המכס והתקנות, במטרה לסייע לכם להתמודד עם האתגרים הכרוכים בייבוא אישי, למנוע עיכובים מיותרים ולחסוך בעלויות.
מדריך להבנת חוקי המכס והתקנות לייבוא אישי במדינת ישראל
במציאות הנוכחית, בה קניות באינטרנט והזמנת מוצרים מחו"ל הפכו לחלק בלתי נפרד מהשגרה, חשוב להכיר ולהבין את חוקי המכס והתקנות על מנת להימנע מתשלומים ועיכובים מיותרים.
הבנת חוקי המכס ותקנותיו היא הכרחית לכל אזרח המעוניין לייבא מוצרים מחו"ל, בין אם ברכישה אישית ובין אם במשלוח חבילות ומתנות. בעוד שמערכת המכס עשויה להיתפס כמסורבלת ומורכבת, הרי שההקפדה על הכללים והדיווח האמין יכולה למנוע אי נעימויות רבות ולחסוך זמן וכסף רב בטווח הארוך.
בכל מקרה של ספק או חוסר בהירות, מומלץ להיוועץ עם גורם מקצועי בתחום, דוגמת סוכן מכס או עורך דין המתמחה בדיני מכס ומסחר בינלאומי. שילוב של ידע, אחריות והקפדה על החוק יבטיחו לכם חוויית רכישה חיובית ונטולת תקלות משמעותיות.
מהו מכס וכיצד הוא נקבע?
המכס הוא מס המוטל על מוצרים המיובאים מחוץ לגבולות המדינה. המטרה העיקרית של המכס היא להגדיל את הכנסות המדינה, אך בנוסף, המכס נועד לעודד את הכלכלה המקומית ולהגן על התעשייה והייצור המקומיים. גובה המכס נקבע בהתאם לסוג המוצר ולערכו, כאשר ישנם מוצרים הפטורים ממכס או כאלו החייבים במכס מופחת.
מי חייב בתשלום מכס בארץ?
בעוד שבעבר, תשלום המכס הוטל בעיקר על יבואנים גדולים, כיום גם אזרחים פרטיים המבצעים הזמנות מחו"ל עשויים להידרש לתשלום מכס, בהתאם לסוג המוצר ולערכו. כל אזרח השב מחו"ל רשאי להביא עמו מוצרים ששוויים אינו עולה על 200 דולר ללא תשלום מכס. מעבר לסכום זה, יש צורך בהצהרה ובדיווח לרשויות המכס ותשלום מכס בהתאם לשווי המוצרים.
כיצד ניתן לדעת מהו סכום המכס שיש לשלם?
גובה המכס הנדרש משתנה בהתאם לסוג המוצר ושוויו. באתר של רשות המסים ניתן למצוא רשימה מפורטת הכוללת את כל סוגי המוצרים ואת שיעורי המכס החלים עליהם. באופן כללי, ככל ששווי המוצר גבוה יותר, כך יגדל תשלום המכס. ישנם מוצרים מסוימים כגון מוצרי אלקטרוניקה אשר כפופים לחיוב בסוגי מיסים נוספים כגון מע"מ או מס קנייה.
כיצד מתבצעת ההצהרה על מוצרים במכס?
ההצהרה על מוצרים במכס מתבצעת באמצעות טופס ייעודי הנקרא "הצהרת יבוא אישי". על הטופס יש לציין את שם הנוסע, מספר הדרכון, רשימת המוצרים הנרכשים ושוויים. את הטופס יש להגיש לפקיד המכס בעת הכניסה לארץ. במידה והסחורה נשלחה בדואר או באמצעות חברת שילוח, על השולח לצרף חשבונית המפרטת את תוכן החבילה ושוויה.
מה קורה כאשר חבילה נתקעת במכס?
לעתים, כאשר חבילות המיובאות מחו"ל אינן עומדות בתנאי הפטור או כאשר קיים חשד לחוסר התאמה בין הצהרת השולח לתוכן בפועל, המכס עשוי לעכב את שחרור החבילה. במקרה כזה, הנמען יקבל הודעה בדואר או בהודעת SMS ובה יפורטו הצעדים שעליו לנקוט על מנת לשחרר את החבילה. בדרך כלל, תידרש הגעה פיזית למשרדי המכס והצגת מסמכים רלוונטיים כגון חשבוניות רכישה וטפסי הצהרה. במקרים מסוימים, ייתכן ויהיה צורך בתשלום מכס ומיסים על מנת לקבל את החבילה לידיים. ישנן גם חברות ייעודיות המספקות שירות בתשלום לשחרור חבילות מהמכס. כמובן, תמיד ניתן להגיש ערעור במידה ואתם סבורים שהחבילה שלכם מעוכבת במכס ללא צידוק.
כיצד ניתן להפחית את הסיכוי לעיכוב חבילות במכס?
על מנת להימנע מעיכובים מיותרים במכס, מומלץ להקפיד על מספר כללים בסיסיים. ראשית, יש לוודא שהמוצרים המוזמנים אינם נופלים תחת קטגוריית "טובין אסורים" ואינם מצריכים אישורים מיוחדים מגורמים ממשלתיים. כמו כן, יש לדאוג למילוי מדויק של פרטי ההזמנה ולצירוף חשבוניות המשקפות את הערך האמיתי של המוצרים. בנוסף, רצוי להימנע ככל הניתן מפיצול הזמנות ומשילוח מרובה חבילות, העלולים לעורר חשד ולהביא לבדיקה מעמיקה יותר של תוכנן.
מאיזה שווי מוצרים ביבוא אישי צריך לשלם מכס?
עם העלייה בפופולריות של אתרי הקניות הבינלאומיים, יותר ויותר ישראלים מזמינים מוצרים ישירות לבית דרך האינטרנט. על פי חוקי המכס, רכישות ברשת אשר ערכן נמוך מ- 75 דולר פטורות לחלוטין ממסי יבוא, ובכלל זה מכס, מס קנייה ומע"מ – זאת בהינתן כאמור שמדובר על הזמנת מוצרים מחו"ל ביבוא אישי (ללא עלות המשלוח או הביטוח – אם אלו מחושבים בנפרד משווי הסחורה). אולם פטור זה איננו תקף למוצרי טבק, כוהלים ומוצרים משכרים.
יחד עם זאת, חשוב לדעת ששתי חבילות ומעלה הנשלחות מאותו הספק בחו"ל לאותו הלקוח בפרק זמן של עד ל- 72 שעות, ייחשבו בתור אותו המשלוח שפוצל, ולפיכך ייגבו בגינם מיסי יבוא בהתאם לערכם הכולל של כלל המוצרים ביחד.
יתרה מכך, גם יבוא מוצרים בשווי של 75 עד 500 דולר, פטור ממכס. אולם שימו לב: הזמנות אלו גם יחוייבו במע"מ כמו גם במס קנייה – בכפוף לסוג המוצר . גם כאן – הפטור לא תקף למוצרי טבק, כהלים ואלכוהול.
לבסוף, יבוא מוצרים בשווי של 500 עד 1000 דולר – יחוייב במכס (לפי תעריף הסחורות בהזמנה), כמו גם במע"מ ובמס קנייה לפי סוג המוצר.
מכס בגין יבוא מסחרי
יבוא סחורות בשווי העולה על 1000 דולרים או לחילופין, יבוא של מוצרי טבק, אלכוהול וכהלים – חייב במכס, במע"מ ובמס קנייה על פי סוג המוצר והתעריפים הנגבים מיבואנים מסחריים.
אל תתפתו להברחות ועבירות מכס
למרות שמרבית האזרחים מקפידים על קיום החוק ותשלום המסים הנדרשים, לא מעטים מנסים מעת לעת "להתחכם" למערכת ולהימנע מתשלום מכס על מוצרים שווי ערך. חשוב להדגיש כי נסיונות להבריח סחורה או להתחמק מתשלום מכס מהווים עבירה פלילית לכל דבר ועניין. בין אם מדובר במוצרים אסורים, מוצרים שיובאו בכמויות גדולות ללא דיווח, או דיווח שקרי על ערך המוצרים בחשבוניות, העונשים הצפויים למבריחי מכס ומעלימי מס עלולים להיות חמורים ביותר וכוללים קנסות, חילוט טובין ואף עונשי מאסר ממושכים.
לסיכום
הבנת חוקי המכס ותקנותיו היא הכרחית לכל אזרח המבקש לייבא מוצרים מחו"ל, בין אם מדובר ברכישה אישית, במשלוח חבילות ומתנות לאדם אחר ולבטח כשעסקינן ביבוא מסחרי.
על אף המורכבות לכאורה של מערכת המכס, ההקפדה על הכללים והדיווח האמין יכולים למנוע תקלות רבות ולחסוך מכם זמן וכסף יקרים. לכן במקרה של אי ודאות או חוסר בהירות בנוגע לדיני המכס, אל תהססו לפנות לייעוץ מקצועי אצל עו"ד מיסים מנוסה
לעו"ד מכס משה קריסי, למעלה משני עשורי ניסיון בתחום דיני המיסים. משרדנו הוא הכתובת הנכונה עבורכם לכל שאלה או בעיה הקשורה במכס וביבוא אישי. צוות המשרד ילווה אתכם לאורך כל התהליך, יספק מענה מקיף לשאלותיכם ויעניק לכם ייצוג מקצועי ואדיב מול רשויות המס והמכס.
לפרטים נוספים – חייגו כעת.