מתי חייבים לדווח על הכנסה מחו"ל

מתי חייבים לדווח על הכנסה מחו"ל?

תשובה קצרה: לפי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה, כל תושב ישראל מגיל 18 חייב בהגשת דוח שנתי, וחובה זו כוללת הכנסות מחו"ל. יש פטורים, אבל הם חלים רק על קבוצות מסוימות ועד תקרות הכנסה. הכנסה ממעביד זר, שכר דירה מנכס בחו"ל או מסחר בפלטפורמה זרה בלי ניכוי מס הם מצבים שבהם כדאי להניח שצריך לדווח.

כעורך דין מיסים, אני שומע את השאלה מתי חייבים לדווח על הכנסה מחו"ל כמעט מכל מי שמתחיל לעבוד מול לקוח זר, קונה דירה להשקעה מעבר לים או פותח חשבון מסחר אצל ברוקר זר. התשובה שרבים מצפים לשמוע היא "רק אם זה סכום גדול". המציאות אחרת. במאמר הזה אסביר לכם מה אומר החוק, מתי יש פטור, באילו טפסים מדווחים ועד מתי.

מה אומר החוק על דיווח הכנסות מחו"ל?

נקודת המוצא פשוטה. לפי רשות המיסים, על פי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה, יחיד תושב ישראל שמלאו לו 18 שנים חייב בהגשת דוח שנתי. הסעיף לא מבחין בין הכנסה מישראל להכנסה מחו"ל. תושב ישראל מדווח על כל ההכנסות שלו, מכל מקום בעולם.

לצד החובה הכללית יש הוראות מיוחדות שפוטרות קבוצות מסוימות מהגשת דוח. אבל הפטור הזה מוגדר היטב, והוא לא חל אוטומטית על מי שיש לו גם הכנסות מחו"ל.

מתי יש פטור מהגשת דוח, ועד איזו תקרה?

רשות המיסים מפרטת שהקבוצות הפטורות כוללות, בין היתר, בעלי הכנסות עד לתקרות שנקבעו. אלה התקרות לשנת 2026, כפי שהן מופיעות באתר רשות המיסים:

סוג ההכנסה תקרה לשנת 2026 (₪)
משכורת 723,000
הכנסה נוספת 375,000
קצבת חוץ 375,000
ריבית 717,000
ניירות ערך 2,810,000
נכסי חוץ 2,086,000

חשוב לקרוא את הטבלה נכון. התקרה לא אומרת שכל מי שמרוויח פחות ממנה פטור. היא אחד התנאים של הפטור, ויש מצבים שבהם החובה לדווח קיימת גם בסכומים נמוכים. מניסיוני, הטעות הנפוצה היא להסתכל רק על הסכום ולשכוח לבדוק את סוג ההכנסה.

באילו מצבים הכנסה מחו"ל מחייבת דוח?

אלה המצבים שאני פוגש הכי הרבה, והמידע של רשות המיסים מתייחס לכל אחד מהם.

הכנסה ממעביד זר

מי שעובד מישראל עבור מעסיק בחו"ל צריך לשים לב במיוחד. רשות המיסים מציינת הכנסה ממעביד זר כדוגמה לסיבה שמחייבת הגשת דוח שנתי. אם יש לכם הכנסה כזו, הניחו שאתם צריכים להגיש דוח, ובדקו זאת לפני המועד.

הכנסה מעסק, גם מלקוחות בחו"ל

לפי רשות המיסים, טופס 135 לא מיועד להכנסה מעסק. מי שעובד כעצמאי ומקבל תשלומים מלקוחות בחו"ל מדווח עליהם בדוח השנתי של בעלי עסק, טופס 1301, כמו על כל הכנסה אחרת מהעסק. העובדה שהלקוח יושב בחו"ל לא משנה את חובת הדיווח.

שכר דירה מנכס בחו"ל

דירה להשקעה בחו"ל היא תופעה נפוצה. לפי רשות המיסים, טופס 135, הדוח המקוצר למי שאינו חייב בהגשת דוח ומבקש החזר, לא מיועד להכנסות משכר דירה מחו"ל. כלומר, מי שיש לו הכנסה כזו לא יכול להסתפק במסלול המקוצר.

מסחר בניירות ערך בפלטפורמה זרה

רשות המיסים מציינת שטופס 135 לא מיועד גם להכנסות שחייבות בניכוי מס במקור אבל לא נוכה מהן מס, ונותנת כדוגמה מסחר בניירות ערך בפלטפורמה חיצונית. כאשר לא נוכה מס במקור מהרווח, האחריות לדווח עליו נשארת אצלכם.

כשבן או בת הזוג חייבים בדוח

לפי רשות המיסים, אם בן או בת הזוג חייבים בהגשת דוח, גם אתם חייבים להגיש את הדוח יחד איתם, ואינכם פטורים. כך שהכנסה מחו"ל של אחד מבני הזוג משפיעה גם על השני.

באילו טפסים מדווחים על הכנסה מחו"ל?

הדיווח נעשה בדוח השנתי ליחיד, טופס 1301, יחד עם נספחים. בדף השירות של הדוח השנתי לשנת 2025 רשות המיסים מרכזת את הטפסים הרלוונטיים לחו"ל:

טופס 1324

הכנסות מחו"ל ומס ששולם עליהן. זה הנספח המרכזי לדיווח על הכנסה שהופקה מחוץ לישראל ועל המס ששילמתם עליה במדינה הזרה.

טופס 150

הצהרה על החזקה במניות של חברה בחו"ל. מי שמחזיק במניות של חברה זרה צריך לבדוק אם הטופס הזה חל עליו.

טופס 1348

הצהרת תושבות, למי שמצהירים על עצמם שאינם תושבי ישראל. הטופס הזה רלוונטי למי שגר בחו"ל וטוען שהוא כבר לא תושב ישראל לצורכי מס.

איך להתכונן לדיווח על הכנסה מחו"ל?

הדוח עצמו הוא החלק הקל. העבודה האמיתית היא לאסוף את המידע לאורך השנה, ולא לחפש אותו כמה ימים לפני המועד.

שמרו כל מסמך מהגורם הזר

תלושים או אישורי תשלום מהמעסיק הזר, הסכם השכירות ודפי החשבון של הנכס בחו"ל, דוחות שנתיים מהברוקר. מניסיוני, החלק הקשה ביותר הוא לשחזר בדיעבד מסמכים מגוף זר, ולכן כדאי לשמור אותם מיד.

תעדו את המס ששילמתם בחו"ל

טופס 1324 עוסק גם במס ששולם על ההכנסה מחו"ל. שמרו אישור על כל תשלום מס במדינה הזרה, כדי שתוכלו לדווח עליו.

בדקו מראש את מעמד התושבות

מי שגר חלק מהשנה בחו"ל, או עבר לחו"ל בשנים האחרונות, צריך להבין מה מעמד התושבות שלו לפני שהוא מגיש. זו שאלה שכדאי לבחון עם איש מקצוע, כי היא משפיעה על כל הדוח.

עד מתי מגישים את הדוח?

לפי רשות המיסים, את הדוחות לשנת המס 2025 היה צריך להגיש עד 29.5.2026 למי שחייב בדוח שאינו מקוון, ועד 30.6.2026 למי שחייב בדוח מקוון.

אם המועד עבר ולא הגשתם, אל תחכו לשנה הבאה. ככל שהזמן עובר, קשה יותר להסביר לרשות המיסים למה ההכנסה לא דווחה. מי שיש לו הכנסות מחו"ל שלא דווחו בשנים קודמות, כדאי שיבדוק את האפשרויות שלו לפני שרשות המיסים פונה אליו. ההליך של גילוי מרצון הוא אחת מהן, ואני ממליץ לבחון אותו עם עורך דין לפני כל צעד.

מה לגבי עולים חדשים ותושבים חוזרים?

לעולים חדשים ולתושבים חוזרים ותיקים יש הטבות מס מיוחדות. רשות המיסים פרסמה הוראת שעה לשנים 2026–2030, למי שהגיעו לישראל בין 5.11.2025 ל־10.2.2027. מממשים אותה בטופס 116ע.

נקודה שחשוב להכיר: לפי רשות המיסים, קבלת אישור במסגרת הוראת השעה אינה פוטרת מחובת הגשת דוח שנתי, אם קיימת חובה כזו מסיבות אחרות. ההטבה והחובה לדווח הן שני דברים נפרדים.

שאלות ותשובות

האם תושב ישראל צריך לדווח על הכנסה מחו"ל?

כן. לפי סעיף 131 לפקודה, תושב ישראל מגיל 18 חייב בהגשת דוח שנתי, והחובה חלה על כל הכנסותיו. יש פטורים לקבוצות מסוימות ועד תקרות שנקבעו.

אני עובד מהבית עבור חברה זרה. האם אני חייב בדוח?

רשות המיסים מציינת הכנסה ממעביד זר כדוגמה לסיבה שמחייבת הגשת דוח שנתי. כדאי לבדוק את המצב שלכם עם איש מקצוע.

יש לי דירה מושכרת בחו"ל. אפשר להגיש את הדוח המקוצר?

לא. לפי רשות המיסים, טופס 135 לא מיועד להכנסות משכר דירה מחו"ל.

באיזה טופס מדווחים על מס ששילמתי בחו"ל?

בטופס 1324, שכותרתו "הכנסות מחו"ל ומס ששולם עליהן". מגישים אותו כנספח לדוח השנתי, טופס 1301.

עולה חדש שקיבל אישור על הטבות מס פטור מדוח?

לא בהכרח. לפי רשות המיסים, האישור לא פוטר מחובת הגשת דוח אם יש חובה כזו מסיבות אחרות.

לסיכום

הכנסה מחו"ל היא לא עניין שולי. תושב ישראל מדווח על כל ההכנסות שלו, והפטורים מוגדרים בצמצום. אם אתם עובדים עבור מעסיק זר, משכירים נכס מעבר לים או סוחרים דרך ברוקר זר, כדאי לבדוק עכשיו אם אתם חייבים בדוח, ולא כשמגיע מכתב מרשות המיסים.

כשיש הכנסות ממדינות שונות, או הכנסות מחו"ל שלא דווחו בעבר, כדאי לקבל ייעוץ מס הכנסה לפני שמגישים. מס הכנסה הוא אחד מתחומי ההתמחות של המשרד. אני מזמין אתכם ליצור קשר עם משרדי בטלפון 077-8051829 או דרך עמוד צור קשר, לייעוץ אישי.

המידע במאמר הוא מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ אישי. כל מקרה נבחן לפי נסיבותיו.

על אף שאנו עושים מאמץ לפרסם תוכן עדכני ומדויק יובהר כי האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. בנוסף, יש לקחת בחשבון שמידע משפטי מטבעו עשוי להתעדכן ולהשתנות. העושה שימוש באמור, עושה כן על דעת עצמו ובאחריותו בלבד.

עו''ד משה קריסי
עו"ד משה קריסי
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עו"ד משה קריסי >>