מדי שנה, נפתחות חקירות מס בישראל כנגד מאות נישומים. חקירות אלו הן חלק מן ההליכים השגרתיים שמבצעת רשות המסים בארץ, אולם עבור הנחקרים, מדובר בדרך כלל באירוע שהם פוגשים בפעם הראשונה ולרוב גם במפתיע וללא הכנה מוקדמת.
כדי לא להגיע למצב כזה כשאתם לא מוכנים, חשוב לדעת מה הן הזכויות והחובות שלכם כנישומים באופן כללי וכנחקרים ברשות המסים באופן ספציפי. לכן בשורות הבאות נציג לכם מדריך לחקירות מס הכולל שלושה סימנים שמתנהלת חקירת מס כנגדך, אשר יכולים להעיד על קיומה של חקירה סמויה, שכדאי שתדעו כיצד להתנהל בה כדי להגן על האינטרסים והזכויות שלכם בצורה הטובה ביותר.
מהם הסימנים שמתנהלת חקירת מס כנגדך?
האתגר הגדול ביותר בזיהוי סימנים לקיומה של חקירת מס כנגד נישום מסוים, נובע מן העובדה שרבות מבין חקירות המס שנערכות על ידי מס הכנסה או מע"מ, למעשה מתבצעות באופן דיסקרטי, בתצורה של חקירת מס סמויה. יחד עם זאת, בהחלט קיימים כמה סממנים אופייניים, שעשויים להצביע על כך שרשות המסים עורכת חקירת מס סמויה כנגדכם.
הדבר תקף בעיקר עבור בעלי עסקים עצמאיים, משום שלעובדים שכירים יש לרוב ממשק מצומצם יותר מול רשויות המס – מה שאומר שגם הסיכוי לכך שתיפתח כנגד נישום שכיר חקירה כזו הוא קטן יותר מלכתחילה, וגם שיהיה לו קשה יותר להבחין בסממנים האופייניים לקיומה של חקירה סמויה.
זאת בשונה מעוסקים עצמאיים ובעלי חברות, שיוכלו להבחין בנקל בדרך כלל, בכך שרשות המסים "מרחרחת" סביבם. לענייננו, קיימים 3 סימנים עיקריים שמעידים לרוב על קיומה של חקירת מס כנגד נישום ואמורים להדליק לכם נורת אזהרה:
- רשות המיסים חוקרת ומתשאלת את הלקוחות, העובדים או הספקים שלכם.
- רשות המיסים שואלת את רואה החשבון שלכם שאלות.
- נציגי רשות המיסים מתחילים לבקש מכם מסמכים שונים ומידע על הפעילות הכלכלית שלכם.
כמובן, בחלק נכבד מן המקרים, התשאול של הלקוחות, העובדים, הספקים, או רואה החשבון שלכם, יתבצע במסווה של שאלות תמימות. חוקרי מס הכנסה או מע"מ, בדרך כלל לא יציגו את עצמם כנציגים של רשות המסים, מול הגורמים שאותם הם יתשאלו בנוגע לפעילות העסקית שלכם. בהתאם לכך, כאשר מובא לידיעתכם כי צד שלישי כלשהו שאל שאלות הנוגעות לעסק או לחברה שלכם, בסבירות גבוהה מדובר בחוקר מטעם רשויות המס.
מה אפשר לעשות כשישנם סימנים לכך שמתנהלת חקירת מס נגדכם?
אם נתקלתם באחד או יותר מבין הסימנים הללו לכך שעשויה להתנהל נגדכם חקירה במס הכנסה או במע"מ, זה הזמן לבדוק את מצב ניהול הספרים שלכם מול הגורם המקצועי שמטפל עבורכם בנושא, בין שמדובר על רואה החשבון שלכם, יועץ המס שלכם או מחלקת הנהלת החשבונות אצלכם בחברה.
במידה ומבירור זה עולה כי קיימת בעיה כלשהי בניהול הספרים, אשר יכולה להיות הסיבה לכך ש"עליתם על הרדאר" של רשות המיסים, זה הזמן לפנות להתייעצות משפטית דחופה מול עורך דין לענייני מיסים, במטרה לבצע בקרת נזקים בהקדם.
מדוע כדאי להיוועץ בעורך דין טוב לענייני מיסוי כבר משלב החקירה הסמויה ברשות המיסים?
בכל הנוגע לענייני המיסוי בעסק שלכם, חשוב במיוחד להיוועץ בשגרה ברואה חשבון אמין ומיומן, או ביועץ מס טוב. אולם כאשר עולים כנגדכם חשדות לעבירות מס שבגינן נפתחה כנגדכם חקירה סמויה ברשות המסים, חובה לפנות לעורך דין מיסים מנוסה. הסיבה לכך היא שעל המידע שתשתפו עם עורך דינכם, חל חיסיון. לא כך הוא הדבר בהקשר לתקשורת בינכם לבין רואה החשבון, יועץ המס או מנהל החשבונות שלכם.
יתרה מכך, לא אחת, רשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון נוהגות לייחס לנישומים עבירות של העלמת מיסים הנחשבות כעבירה פלילית לכל דבר ועניין. על כן, הרשעה בעבירות אלו כמוה כהרשעה בעבירות פליליות – ובהתאם לכך גם העונש שעימו אתם עלולים להתמודד עשוי להיות כבד במיוחד – עד כדי עונש מאסר בפועל.
ייעוץ עם עורך דין מיסים מומלץ כבר משלביה הראשוניים של החקירה ברשות המיסים, יכול לאפשר בתנאים מסוימים את ביטול החשדות כליל ובמקרים אחרים, את סגירת התיק ללא רישום פלילי, בתשלום של כופר כספי בלבד. כמובן, עורך דין בעל ניסיון רב בליווי חשודים בעבירות מס, יידע לכוון אתכם להתנהלות נכונה בתקופת החקירה הסמויה, שתימנע מכם הגעה למצב שבו בלי משים אתם עלולים לבצע פעולות שרק יחמירו את מצבכם.
ממה צריך להיזהר כשישנם סימנים לקיומה של חקירת מס כנגדכם?
אם הבחנתם בסממנים לקיומה של חקירה ברשות המיסים כנגדכם, חשוב שתדעו שבידי רשויות המס מצויים כל האמצעים למעקב אחריכם ואחר הפעילות הכלכלית שלכם. בין היתר, יכולים חוקרי מס הכנסה או מע"מ להכנס לחשבונות הבנק שלכם – עסקיים ופרטיים כאחד, לצותת לטלפון שלכם, לחדור למחשב שלכם ולהוציא צווים מבית המשפט בהתאם לצרכי חקירת המס.
לכן עליכם להיזהר שלא לבצע פעולות שיכולות להוביל לאישומים כבדים יותר כנגדכם וליצור עילה למעצרכם על רקע ניסיון לשיבוש הליכים, העלמת ראיות, תיאום עדויות, הטרדת עדים וכיוצא באלו. פעלו בעירנות מרבית בתקופה זו ואל תבצעו אף מהלך מבלי להתייעץ עם עורך דין מיסים הבקיא בליווי חשודים בעבירות מס ובהליכים פליליים כאחד.
האם כדאי לפנות לעורך דין מיסים גם אם לא ביצעתי עבירות מס?
כן. חשוב לפנות להתייעצות משפטית עם עו"ד מיסים טוב גם אם אתם סבורים שרשות המסים חוקרת אתכם על לא עוול בכפכם. זאת מאחר ובמקרים לא מעטים, נישומים אינם מודעים לכך שעברו על החוק, אך אין פירושו שהדבר פוטר אותם מאחריות או מעונש.
יתר על כן, הנחת המוצא של אנשים רבים בנוגע לכך שעצם הפנייה לעו"ד עשויה להצביע על אשמה מצידם, היא שגויה, שכן הזכות להתייעצות עם עורך דין היא זכותו הבסיסית של כל נחקר ואינה יכולה להיזקף לחובתכם.
מה קורה בשלב שבו חקירת המס הופכת לגלויה?
בשלב שבו חקירת המס הופכת לחקירה גלויה, תבחינו באחד או יותר מהסממנים הבאים:
- תזומנו לחקירה במשרדי מס הכנסה.
- כחלק מהליך החקירה יתבצע חיפוש בבית העסק שלכם ו/או בביתכם.
- בהינתן ראיות המעידות על ביצוע העבירה המיוחסת לכם, ייתכן שתעצרו ותובאו לחקירה במשרדי חוקרי המס.
בהינתן הסממן השלישי, עליכם לברר האם אתם מובאים לחקירת חשוד או נחקרים כעדים. זאת משום שלדבר יש השלכות הנוגעות לאזהרות שאמורות להינתן לכם כנחקרים טרום החקירה עצמה.
נעצרתם או זומנתם לחקירת מס? דעו את זכויותיכם
אם נעצרתם או זומנתם לחקירת מס, הדבר הראשון שעליכם לדעת הוא שאתם זכאים להתייעצות עם עורך דין לבחירתכם. מלבד זאת, זכות נוספת השמורה לכם היא הזכות לאי הפללה. פירוש שכנחקרים אתם רשאים לומר לחוקרים שלכם שאינכם זוכרים דברים מסוימים, על מנת להימנע מהפללה עצמית. על אותו המשקל, קיימת גם זכות השתיקה, שמשמעה שאתם רשאים להימצא בחקירה ולבחור שלא לומר דבר.
בנוסף, כדאי להיות מודעים לזכות להגנת הפרטיות שלכם, הנוגעת לפעולות שאינן מידתיות בחקירה. הכוונה הינה שישנן שאלות שאתם לא חייבים לענות עליהן, ככל והתרשמתם שהן מפרות את פרטיותכם שלא לצורך (למשל, שאלות הנוגעות להעדפות המיניות של נחקר).
אל הזכויות הללו נלוות זכויות בסיסיות הנגזרות מכבוד האדם, כמו הזכות לאכול, לשתות, לישון ולקבל הזדמנות לבצע שיחה טלפונית (במקרה מעצר או בחקירה ממושכת. זכות זו תקפה למעט במקרים שבהם קיים חשש לניסיונות לשיבוש חקירה).
כללי עשה ואל תעשה כשמתנהלת חקירת מס כנגדך
אם הבחנתם בסממנים מחשידים לכך שחקירת מס מתנהלת נגדכם, ישנם כמה דברים שחשוב שתקפידו עליהם על מנת שלא להחמיר את החשדות כנגדכם:
- שתפו עם החוקרים פעולה, אך הימנעו ממסירת מידע שעלול להפליל אתכם.
- הימנעו משיחות עם צדדים שלישיים על החקירה. גם אחרי שזו הסתיימה, עדיין ייתכן שימשיכו לעקוב אחריכם או לצותת לכם, ולכן חבל לקחת סיכונים מיותרים.
- התעלמו מטענות של החוקרים לדברים שנחקרים אחרים לכאורה הודו בהם או אמרו עליכם, והתמקדו אך ורק במה שידוע לכם.
- הימנעו בכל מחיר מניסיונות לשיבוש הליכי חקירה, העלמת ראיות, תיאום עדויות וכל פעולה אחרת שהיא עבירה כשלעצמה.
- קראו את פרוטוקול החקירה המלא בסופה, בקשו לבצע בו תיקונים במידה ופרטים כלשהם הושמטו או אינם נכונים, וחתמו על המסמך רק לאחר שוידאתם שכל השאלות ששאלו אתכם בחקירה מופיעות בו לצד כל התשובות שלכם – ושאין בו מידע שלא עלה בחקירה.
לסיכום
חוששים שרשות המסים עוקבת אחריכם באופן סמוי? זומנתם לחקירת מס בגלוי? זה הזמן לפנות לעורך דין מס הכנסה משה קריסי. משרדנו מספק ייעוץ וייצוג משפטי לנחקרים בחקירות מס גלויות וסמויות כבר מזה עשרים שנים. אנו נדאג להגן על הזכויות שלכם לאורך כל הדרך ולכוון אתכם כבר מתחילת ההליכים להתנהלות שתשמור על האינטרסים שלכם.
השאירו את פרטיכם בטופס הבא ומשרדנו ייצור איתכם קשר לטובת ייעוץ דיסקרטי בהקדם האפשרי.