Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 20 ביקורות
js_loader

קיזוז הפסדים – מתי הם מותרים והאם בכל מקרה נדרוש אותם

קיזוז הפסדים זהו פתרון מיסויי המאפשר לבעלי עסקים בישראל לקזז את הפסדיהם בעסק משנות המס הקודמות, עם רווחיו של העסק משנת המס הנוכחית. בשורות הבאות נסביר בהרחבה על האופן בו עובד קיזוז הפסדים מתי הם מותרים והאם בכל מקרה נדרוש אותם. קריאת חובה לכל בעסק עסק.

 

איך קיזוז הפסדים בעסק עובד ולמה נועד?

כשעסק עצמאי בישראל מפסיד כספים, מס הכנסה אינו משיב לו את המס ששילם במהלך השנים שבהן העסק הרוויח. אולם במידה ועסק שהפסיד בעבר שב להיות רווחי בשנות המס הבאות, בהחלט ישנה האפשרות לקזז מרווחיו את אותם הפסדים שספג בעבר.

באופן זה ניתן למעשה להפחית את שורת הרווח הנקי בעסק עבור שנת המס שבה הקיזז מתבצע ובכך להפחית גם מחבות המס של בעל העסק. ככל שרווחי העסק בשנת מס מסוימת אינם מספיקים כדי לקזז את מלוא ההפסדים מהשנים הקודמות, בעל העסק יהיה פטור לחלוטין מתשלום מס בגין רווחיו באותה שנה.

 

באילו מקרים מותר לבצע קיזוז הפסדים?

פקודת מס הכנסה מגדירה שלושה סוגים של הפסדים הניתנים לקיזוז:

  1. קיזוז הפסדים "פירותיים" שמקורם בארץ –  אלו הם הפסדים הנובעים מפעילות עסקית שבוצעה בישראל. כלומר, ההפסד נוצר באופן אקטיבי מעסק הפעיל בארץ או כהפסד ממקור הכנסה פאסיבי כמו השכרת נכס מקרקעין.
  2. קיזוז הפסדים "פירותיים" שמקורם בחו"ל – אלו הם הפסדים הנובעים מפעילות עסקית שבוצעה בחו"ל או מדמי שכירות על נכסים בחו"ל.
  3. קיזוז הפסדים הוניים – אלו הם הפסדים הנובעים מפעילות בשוק ההון המתבצעת הן בארץ והן בחו"ל.

 

מהו חלון הזמן לביצוע קיזוז הפסדים בעסק?

על הפסדים שעסק צובר במסגרת פעילותו העסקית השוטפת, לא חלה התיישנות. כך קורה שניתן לדרוש קיזוז הפסדים עסקיים גם בחלוף שנים רבות ממועד יצירת ההפסדים בפועל. ישנם תחומי עיסוק מסוימים שבהם מותר לקזז הפסדים.

קיזוז הפסדים - מתי הם מותרים והאם בכל מקרה נדרוש אותם
קיזוז הפסדים – מתי הם מותרים והאם בכל מקרה נדרוש אותם

האם ניתן לקזז הפסדים מעסק שנסגר?

בחוק ישנו סעיף חריג, המאפשר קיזוז של הפסדים עסקיים מבית עסק אשר נסגר, וזאת כנגד הכנסותיו של הנישום כעובד שכיר. למשל, אדם שמרוויח משכורת כעובד שכיר ובת זוגו הרשומה היא בעלת עסק מפסיד – רשאי יהיה לבקש שהפסדי העסק של זוגתו, יקוזזו כנגד הכנסותיו מעבודה כשכיר. במקרה זה תתאפשר קבלת החזרי מס נאים באמצעות משכורתו של הבעל, אף שדמי הביטוח הלאומי ששילמה זוגתו כבעלת עסק, לא יוחזרו לו.

 

איך מתבצע קיזוז הפסדי הון?

הפסדי הון אינם ברי קיזוז, אלא כנגד רווחי הון. לעניין זה ישנו חריג אחד והוא שקיזוז הפסדי הון משנה שוטפת יתאפשר גם מול הכנסה מריבית או דיבידנדים שהתקבלו מניירות ערך. אם זה מאותו נייר ערך, הקיזוז יתאפשר ללא הגבלת שיעור המס. במידה וזהו נייר ערך אחר – ניתן יהיה לקזז כנגדו עד 25%.

 

האם בכל מקרה נדרוש קיזוז הפסדים?

ישנם מקרים שבהם על פניו לא ניתן לבקש ממס הכנסה לבצע קיזוז הפסדים. למשל, במקרה של קיזוז הפסדים מעסק שנסגר מול משכורת שכיר של בן או בת הזוג הרשומים של בעל/ת העסק. ככל שבית העסק שנסגר היה במעמד של חברה משפחתית, אין אפשרות לדרוש קיזוז של ההפסדים, למעט במקרים יוצאי דופן.

גם השאלה "האם אפשר לבצע קיזוז הפסדים בין חברות נפרדות" היא סוגיה שעולה לעיתים מזומנות. ככלל, רשות המיסים מתנגדת לכך. זאת על בסיס עקרון הישות המשפטית הנפרדת, שמונע אפשרות לקיזוז הפסדים בין שתי רשויות הפועלות בנפרד.

אולם הלכה למעשה גם לנושא זה, כמו לענייני מיסוי רבים, יש פרשנויות שונות שנותנות פתח לגיבוש פתרונות מיסויים מועילים במסגרת תכנון מס מקצועי. לדוגמא, במקרה בו מדובר על חברות שהתאגדו בנפרד מטעמים בירוקרטיים, ניתן לעיתים לטעון שההפסדים הם ברי קיזוז.

ישנם גם פתרונות "יצירתיים" אחרים המתאפשרים במסגרת תכנון מס מקצועי, כדוגמת ניוד רווחים בין חברה אחת לאחרת בתצורה של דמי ניהול, או העברה של נכסים או פעילות עסקית מחברה לחברה במסגרת עסקת רכישה.

כך גם במקרה של קיזוז הפסדי הון אשר לא דווחו כהלכה בעבר. לכאורה, הדבר לא אמור להתאפשר, מאחר ובאופן עקרוני אין אפשרות לדווח רטרואקטיבית. אולם יש לסייג ולומר כי גם לעניין זה ישנו חריג בדמות הליכי הגילוי מרצון. מס הכנסה פרסם הוראה לעניין זה שלפיה יתאפשר קיזוז להפסדי הון רק ביחס לרווחים שנחשפו באמצעות הליך גילוי מרצון ורק באותה תקופה. קרי, הפסדים שלא יקוזזו בהזדמנות הזו יילכו לאיבוד.

האם בכל מקרה נדרוש קיזוז הפסדים?

 

הדרך הנכונה לבחינת הכדאיות של קיזוז הפסדים

קיזוז הפסדים עסקיים והפסדי הון, הוא פתרון חוקי ולגיטימי אשר מאפשר חיסכון משמעותי בכספי מיסים. אולם על מנת שניתן יהיה למנף את הפתרון הזה כהלכה, נדרש ייעוץ יסודי ומקיף שמתחשב בכלל ערוצי ההכנסות וההוצאות של הנישום. כמו כן, ישנן דרכים שונות לביצוע הקיזוז, שכל אחת מהן עשויה ליצור חבות מס בשיעור שונה. לכן חשוב לבחון כל מקרה ומקרה לגופו בעזרת עורך דין לענייני מיסים המספק שירותי תכנון מס מקצועיים.

 

בשורה התחתונה

אם חיפשתם עו"ד מיסים שתוכלו להיוועץ בו בהקשר של קיזוז הפסדים – משרד עו"ד משה קריסי הוא הכתובת הנכונה עבורכם. עו"ד קריסי מתמחה בדיני מיסוי ובעל מעל 20 שנות ניסיון מעשי בתכנון מס. ניסיונו המקצועי הענף והרקע שלו כיוצא רשות המיסים, מסייע לעורך דין קריסי לספק ללקוחותיו שירותי ייעוץ וייצוג משפטי מועילים להפליא מול מס הכנסה ומע"מ ומינהל מיסוי מקרקעין, לטובת מיצוי מיטבי של זכויותיהם המיסוייות.

לתיאום ייעוץ ראשוני ללא התחייבות מול עו"ד משה קריסי – לחצו כאן!