כעורך דין מיסים, אני נתקל בשאלה מהי "שומת 00"? על בסיס יומיומי, כאשר נישומים פונים אליי לאחר שקיבלו שומה כזו מרשות המיסים. אם גם אתם קיבלתם שומת 00 וחוששים מתשלום מס עודף, אתם מוזמנים לקרוא את המאמר הבא ולנצל את הידע והניסיון הרב שצברתי בדיני מיסים, על מנת לעמוד על זכויותיכם ולהבטיח תוצאה אופטימלית מול פקיד השומה.
מהי "שומת 00" / שומה עצמית ומה היא כוללת?
המושג "שומת 00" או שומה עצמית, עולה בדרך כלל כאשר אזרחים מגישים דיווחים לרשות המיסים, בין אם מדובר בדו"ח שנתי למס הכנסה, ובין אם מדובר בדיווח על עסקת מקרקעין החייבת במס שבח. לאחר הגשת הדיווח, רשות המיסים מוציאה לאזרח שומה המכונה "שומה עצמית".
מדובר אם כן, בשומה שמוצאת לאזרח לאחר שהגיש את הדיווח שלו למס הכנסה או למס שבח. הדיווח בדרך כלל כולל פירוט של ההכנסות, צירוף אישורים ומסמכים רלוונטיים, וכן פרטים לגבי זיכויים וניכויים, שמשפיעים על חישוב סכום המס שהאזרח נדרש לשלם בעקבות הדיווח.
הידעתם? שומת 00 אינה סוף פסוק
חשוב שתדעו – שומה עצמית שהונפקה על ידי רשות המיסים אינה מהווה אישור סופי שהרשות מסכימה עם כל הפרטים שדיווחתם, או שזהו שיעור המס הסופי שאתם חייבים לשלם. רשות המיסים, הן מס הכנסה והן מס שבח, שומרת לעצמה את הזכות לבחון את הדיווח שהגשתם ולתקן אותו ביוזמתה במהלך 6 עד 8 חודשים לאחר הגשת הדו"ח, מבלי לגרוע מסמכויות אחרות שיש לה.
כלומר, שומת 00 היא למעשה מעין אישור על תנאי. בפועל, רשות המיסים יכולה לזמן אתכם למשרדיה ולקיים דיון לגבי הדיווח שלכם במשך תקופה של 3 עד 4 שנים מיום הגשת הדו"ח. פירושו שעד להפיכת השומה העצמית לשומה סופית, היא עדיין כפופה לבדיקות ובירורים נוספים, ועל כן אתם מחויבים לשמור את כל המסמכים והספרים הקשורים לדו"ח עליו מבוססת שומת ה-00 שלכם.
מהו ההבדל בין שומת 00 לשומה סופית?
למרבה הצער, רק אחוז קטן מהדוחות שנישומים מגישים מקבלים בסופו של דבר קוד המעיד על כך שהשומה העצמית אכן הפכה לשומה סופית. מה ההבדל המשמעותי בין שומת 00 לשומה סופית? שומה סופית מסמלת את סיום הטיפול באותו דיווח כמעט לחלוטין מבחינת רשות המיסים. כלומר, הפיכת שומה עצמית לסופית היא סוג של אישור מצד פקיד השומה שהוא מקבל את הדיווחים שלכם כנכונים.
איך שומת 00 הופכת לשומה סופית?
כיום החובה לשמירת מסמכים וספרי חשבונות המגבים את הדו"ח, עומדת על 7 שנים מיום הגשת הדו"ח. מדוע פרק זמן כה ארוך? מכיוון שישנן שתי דרכים עיקריות בהן שומת 00 יכולה להפוך לשומה סופית:
- ביוזמת רשות המיסים, אם פקיד השומה החליט, לאחר בדיקה ובירורים, לאשר את השומה כפי שדווחה על ידכם. אך כאמור, מדובר באחוז די נמוך של מקרים.
- בתום תקופת ההתיישנות, כפי שקבוע בפקודת מס הכנסה ובחוק מיסוי מקרקעין. בתום תקופת ההתיישנות, גם אם רשות המיסים לא אישרה אקטיבית את השומה, היא הופכת אוטומטית לסופית.
נשאלת השאלה – מה עושים במידה והשומה העצמית אינה תקינה בעיניכם? התשובה הקצרה היא שניתן לערער עליה. הצעד הראשון לערעור במקרה שאינכם מסכימים עם שומה חדשה שנקבעה לכם, הוא הגשת השגה. בהמשך המאמר אסביר עוד על התהליך של הגשת השגה וניהול משא ומתן מול פקיד השומה, ומה עושים אם ההשגה נדחית. אולם חשוב לדעת שתהליך הטיפול בשומה עצמית ובערעורים עליה יכול להיות מאוד מורכב.
הבנת התהליך להגשת ערעור שומה וכיצד הוא פועל
כאשר מתעורר צורך להגיש ערעור על שומת מס הכנסה, חשוב מאוד להבין את מהלך התהליך ואת השלבים השונים שהוא כולל. זאת משום שמדובר בהליך מאתגר שעשוי להימשך תקופה ארוכה.
תחילתו של התהליך היא עם קבלת שומת מס חדשה מפקיד השומה, שאינה מקובלת עליכם.
בשלב הבא מגישים השגה ומנהלים משא ומתן, בניסיון להגיע להבנות עם פקיד השומה. אם ההשגה נדחית ולא הגעתם להסכמה, יש להתקדם להליך משפטי של ערעור, שיכול בהחלט להימשך שנים במקרים מסוימים.
חשוב שתכירו את האפשרויות השונות העומדות בפניכם בכל שלב בתהליך של הגשת ערעור שומה, ושתבינו את חשיבות הליווי והייצוג המקצועי לאורך כל הדרך.
מתי ניתן להגיש השגה על שומת מס?
השגת שומה היא למעשה ערעור ראשוני על ההחלטה של פקיד השומה לא לקבל את השומה העצמית שלכם ולקבוע שומה חדשה. מטרת ההשגה היא לנסות ולהקטין את סכום המס שאתם נדרשים לשלם על פי השומה החדשה. המצב הנפוץ בו מוגשת השגה הוא כאשר פקיד השומה דוחה את שומת ה-00 שהגשתם, וקובע שומה אחרת התואמת את עמדתו ושיקול דעתו.
אם נקלעתם למצב כזה, חשוב שתדעו שיש בידכם חלון זמן מוגבל להגשת ההשגה – 30 ימים בלבד מהיום בו קיבלתם את השומה החדשה. שימו לב – לפקיד השומה יש עד 4 שנים מיום הגשת הדו"ח לשנות את השומה, כך שאתם עלולים לקבל שומה חדשה זמן רב אחרי שהגשתם את השומה העצמית שלכם. על כן הקפידו לשמור את כל המסמכים, הקבלות והאישורים הרלוונטיים למשך 4 שנים לפחות – ורצוי גם 7 שנים.
משהגשתם את ההשגה, זו תועבר לטיפול מפקח אצל רשות המיסים, שיהיה הגורם איתו תתנהל מכאן ואילך. המפקח עשוי לפנות אליכם ולבקש השלמות והבהרות, ואף לזמן אתכם לדיון בו תציגו את טענותיכם בעל פה.
שלב המו"מ בתהליך הגשת ערעור שומה
שלב הדיונים וההידברות מול המפקח הוא קריטי, ויש לו פוטנציאל לחסוך המון זמן ועלויות בהמשך התהליך. אם תצליחו להגיע עימו להסכמות לגבי השומה המתוקנת, תוכלו לסגור את התיק ללא צורך בהמשך הליכים מייגעים שיכולים להגיע עד כדי התדיינות בבית משפט.
מה קורה אם ההשגה שלכם על שומת 00 נדחית?
נניח שלאחר הדיונים וההתכתבויות מול פקיד השומה, הוא בכל זאת החליט לדחות את ההשגה שלכם. במצב כזה חשוב להבין מהי הסיבה המדויקת לדחייה. אם פקיד השומה טוען שהגשתם את ההשגה באיחור, מעבר ל-30 הימים המותרים, תוכלו לנסות לשכנע אותו לפתוח מחדש את הדיון, ולהסביר מדוע לא הצלחתם להגיש בזמן.
אולם אם הסיבה לדחיית ההשגה היא עניינית, כלומר פקיד השומה לא השתכנע מהטיעונים שלכם לגופם והחליט להשאיר את השומה החדשה על כנה, האפשרות היחידה שנותרה היא להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי. זוהי כבר כניסה להליך משפטי של ממש.
לסיכום
כפי שלבטח הבנתם אם הגעתם עד פה, תהליך הערעור על שומת 00 הוא מורכב וארוך, ולכן מומלץ לא להתמודד איתו לבד. כעורך דין מיסים בעל למעלה משני עשורים בתחום והתמחות ספציפית בדיני מס (כולל שנים כיועץ מס ברשות המיסים וכיו"ר ועדת מיסים בלשכת עורכי הדין), אני מציע לכם ליווי אישי לאורך כל התהליך – החל מהגשת ההשגה והמו"מ מול פקיד השומה, ועד לדיונים המשפטיים בבית המשפט.
צרו קשר עוד היום, כדי להגדיל את סיכוייכם לשומה הוגנת והימנעו מתשלום מיסים עודפים.