Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 20 ביקורות
js_loader

עורך דין מקרקעין

הצורך בעורך דין מקרקעין הוא רב יותר מאשר רוב האנשים חושבים. למעשה, רבות מהפעולות היומיומיות ביותר שלנו קשורות לניהול מקרקעין, וישנם מקרים רבים בהם נוכל להיעזר בעורך דין מקרקעין על מנת להפוך את ההליך לקל ונוח יותר, ולא פחות חשוב – משתלם יותר מבחינה כלכלית. מאמר זה יסקור את דיני המקרקעין בישראל, ואת כל המקרים בהם כדאי מאוד להצטייד בעורך דין מקרקעין מומלץ לצידכם. כל הפרטים במאמר הבא.

מה זה מקרקעין?

שימוש במקרקעין הינו דבר יומיומי עבור כל תושב בישראל, בין אם מדובר ברכישת בית ובין אם מדובר בשכירת דירה. ועדיין, נראה שישראלים רבים אינם מכירים את דיני המקרקעין, אשר באמצעותם אנו מתקשרים לשם מציאת דירה, בית, קרקע או שטח לעסק מדי יום. כתוצאה מכך, ישראלים רבים מוצאים את עצמם בצרות ובסכסוכים משפטיים סביב המקרקעין.

בדיוק בגלל זה, מומלץ בחום להכיר באופן בסיסי את התחום, על מנת להצליח לזהות מתי ישנה בעיה שמצריכה עורך דין.

אז מה זה בדיוק מקרקעין?

"מקרקעין הם נכסים שאינם מיטלטלין. דהיינו קרקע, כל הבנוי והנטוע עליה. על פי רוב ההגדרות, כוללים המקרקעין כל דבר המחובר לקרקע חיבור של קבע, ויש אף הגדרות הכוללות דברים המחוברים חיבור זמני. לישות בעלת הבעלות במקרקעין יש זכות להחזיק במקרקעין ולעשות בהם עסקאות. הבעלות על מקרקעין חלה גם מתחת לפני הקרקע, וגם מעל הקרקע למעט מעבר אווירי מעל הקרקע". (מתוך ויקיפדיה).

כפי שניתן להבין, מקרקעין הם נכסים ממשיים, אשר בשונה ממיטלטלין, מחוברים לקרקע ולא ניתן לניידם. דוגמאות נפוצות למקרקעין הינן בתים, דירות, קרקעות, שדות חקלאיים וכן הלאה.

עורך דין מקרקעין
עורך דין מקרקעין

מה ההבדל בין מקרקעין למיטלטלין?

"מיטלטלין הוא כל רכוש פרטי מוחשי שהוא נייד, זאת בניגוד למקרקעין (קרקע וכל המחובר אליה) שהם נכסים לא ניידים (נכסי דלא ניידי- נדל"ן). מיטלטלין הם אותם עצמים שאינם נמכרים יחד עם מכירת קרקע" (מתוך ויקיפדיה).

כלומר, בשונה ממקרקעין, מיטלטלין אינו מחובר אל הקרקע וניתן לנייד אותו. חשוב להבין שגודלו של המיטלטלין אינו משנה – מיטלטלין יכול להיות חפץ קטן וקל או כלי רכב גדול.

הבדל נוסף בין מקרקעין ומיטלטלין טמון ברישום שלהם ובאופן שמסדירים את הבעלות עליהם – למשל, על מנת להסדיר בעלות של אדם מסוים על מקרקעין, יש לרשום אותו כבעלים במרשם המקרקעין, הידוע גם כ'טאבו'. לעומת זאת, מיטלטלין על פי רוב לא מצריך רישום לשם הסדרת בעלות, וברוב המקרים החזקה במיטלטלין תהיה מספיקה על מנת לבסס בעלות על רכוש מסוים.

למה צריך עורך דין מקרקעין?

במקרים רבים, עסקת מקרקעין היא יקרה למדי – בין אם מדובר בשכירות ובין אם מדובר ברכישת דירה. לדוגמא, כשאדם רוכש דירה (ובייחוד בישראל של ימינו) הוא צריך להוציא כמות לא מבוטלת של כסף. במקרה כזה, קונה דירה ירצה להבטיח שהעסקה לא תשתבש, שהרי הוא כנראה משך חלק נכבד מחסכונותיו ואולי אפילו לקח משכנתא. כלומר, סביר להניח שלקונים רבים ישנה הסתמכות רבה על הצלחתה של העסקה.

לכן, מומלץ שאדם שמוציא כמות אדירה של משאבים כלכליים ונפשיים על רכישת נכס, יעשה את כל שביכולתו על מנת להבטיח את התגשמותה של העסקה, כיוון שיש משקל רב על כף המאזניים. כאשר אדם נעזר בעורך דין מקרקעין, הוא מוודא כי העסקה מתנהלת בצורה חכמה, יעילה וכי הוא מוגן מבחינה משפטית.

ישנם מספר תחומים אשר מומלץ מאוד במסגרתם להיעזר בעורך דין מקרקעין:

רכישת ומכירת מקרקעין

דמיינו את הסיטואציה הבאה – אתם רוכשים סוף סוף נכס, נכנסים אליו בשמחה ופתאום מגלים – יש בו ליקויים חמורים שאינם תואמים את תוכנית הבנייה, מוטל עליו עיקול, ישנו אדם אחר שטוען לבעלות על הנכס וכן הלאה. נשמע כמו סרט אימה? אמנם מפתיע, אך מדובר בסיטואציה יומיומית וחוזרת על עצמה.

לכן, חשוב להבין שגם עסקה של רכישה או מכירה של מקרקעין מצריכה תשומת לב מרובה והיוועצות עם עורך דין מקרקעין, כך שלא תמצאו את עצמכם נפסדים מהעסקה או מתקשרים בחוזה בעייתי שפוגע בערכו של הנכס.

הסכמי שיתוף

כאשר שני אנשים או יותר חולקים בעלות על אותו המקרקעין, רצוי מאוד לערוך הסכם שיתוף על מנת להסדיר את זכויותיהם וחובותיהם בשטח. המלצה זו היא חשובה במיוחד כאשר בעלי הנכס אינם שותפים מבחירה, אלא כתוצאה מירושה, רכישה של חלק מהנכס ועוד.

חשוב להבין שללא הסכמי שיתוף, בעלי הנכס עשויים למצוא את עצמם מסתכסכים סביב סוגיות פשוטות, הקשורות לשימוש בנכס. כאשר אי ההסכמה היא יסודית, היא עשויה לפגוע בכל התנהלות עם הנכס, ובכך לפגוע בתנובה הכלכלית הרצויה.

בהתאם לכך, הדבר החכם ביותר שאדם בבעלות משותפת על מקרקעין יכול לעשות הוא לנסח הסכם שיתוף שבאמצעותו הצדדים יוכלו להחליט מראש על הזכויות והחובות של כל אחד מהם, באופן שישתלם לשני הצדדים ויאפשר לשניהם להנות מהנכס.

במידה והנזק כבר נעשה, והצדדים מתקשים להגיע להסכמה, עורך דין מקרקעין יוכל לייצג אתכם ולהגן על זכויותיכם בנכס.

בתים משותפים

בתים משותפים הם בתים בהם כל דירה שנמצאת בהם שייכת לבעל דירה אחר, וכל שאר החלקים בבית המשותף שייכים לכולם. כלומר, חלקים כמו חדר המדרגות, הגג, החצר והמעלית שייכים לכולם באופן זהה. זאת אומרת שבשונה מקרקע משותפת, כפי שתואר לעיל, בתים משותפים כוללים חלקים שהם גם פרטיים וגם משותפים לשאר בעלי הדירות.

בתים משותפים הם קרקע פורייה ליצירת מחלוקת בין בעלי הדירות, שהרי מצד אחד, לכל בעל דירה יש זכות בדירתו לעשות כרצונו, ומצד שני יש לו אחריות כלפי השטח המשותף וכלפי בעלי הדירות האחרים.

תרחיש נפוץ הינו מצב בו ליקוי באחת הדירות, כמו נזילה, פוגע בדירה אחרת או בחלל המשותף. דוגמא נפוצה נוספת הינה קושי לגבש הסכמה סביב התקנת מתקן משותף, כמו מעלית, אשר מצריכה מכל הצדדים לשאת בנטל הכלכלי של רכישתה ותחזוקה.

במקרים בהם הצדדים לא מצליחים להגיע להסכמה באמצעות כינון חוזה פנימי בליוויו של עורך דין מקרקעין או על ידי הקמת נציגות, ניתן להביא את הסכסוך בפני המפקח על בתים משותפים. במקרה כזה, ניתן להיעזר בעורך דין מקרקעין על מנת שייצג אתכם, בדיוק כמו בכל בית משפט.

מלבד מקרים אלו, ישנם עוד מקרים רבים בהם צריך וכדאי להיעזר בעורך דין מקרקעין מומלץ. בכל מקרה בו אתם מתקשים להסתדר עם שותפיכם למקרקעין, נקלעים לסכסוך סביב בעלות על מקרקעין או אפילו ניגשים לחוזה המקרקעין הפשוט ביותר, מומלץ בחום להיעזר בעורך דין מקרקעין שילווה אתכם בהליך ויבטיח כי יעשה בצורה היעילה, הבטוחה והמשלמת ביותר.

עורך דין מקרקעין מומלץ

עורך הדין משה קריסי מתמחה בדיני מקרקעין ומזמין אתכם ליצור קשר בהקדם על מנת לקבל ליווי משפטי ברמה הגבוהה ביותר, כך שתוכלו להבטיח כי המקרקעין אליו אתם מתחייבים הולך להשתלם עבורכם ולא להכניס אתכם לבור כלכלי חסר מוצא. משרדנו מחזיק בהצלחות רבות בתחום, ונשמח מאוד להעניק לכם ליווי אמין, איכותי ומקצועי. צרו קשר עוד היום.

מאמרים באותו נושא